Ce trebuie sa stii despre sanii tai

Ce trebuie sa stii despre sanii taiNu incerca sa ghicesti. In loc sa traiesti in umbra incertitudinii si a povestilor pe care le auzi in jurul tau, afla cu certitudine ca esti sanatoasa! Nu te teme sa iti infrunti frica de a te autoexamina si de a merge la medic. Doar asa poti afla sigur ca esti bine. De fiecare data.

Ce poti face pentru a fi sigura ca esti bine

Ce trebuie sa stii Depinde numai de tine

Δ Sus

AUTOEXAMINARE si EXAMINAREA CLINICA a sanilor

Ce trebuie sa stiiAUTOEXAMINAREA

EXAMINAREA CLINICA A SANILOR

Examenul clinic efectuat de medic consta in inspectie (vizualizarea modificarilor care pot fi la nivelul tegumentelor areolelor, mameloanelor) si examinarea propriu-zisa.

Medicul va examina intai aspectul sanilor: modificari de forma sau dimensiune. Prin palpare, medicul va depista posibilele modificari existente la nivelul sanilor sau la nivelul axilelor.

Va putea sesiza si modificari de consistenta/elasticitate sau forma. In functie de rezultatul examinari clinice, va discuta cu tine despre eventualitatea realizarii unor analize suplimentare.

Daca ai peste 20 de ani si vrei sa fii sigura ca ai sanii sanatosi, este bine sa faci o examinare clinica a sanilor o data la 1-3 ani, in functie de varsta:

Δ Sus

Despre ECOGRAFIA MAMARA si MAMOGRAFIA

Ce trebuie sa stiiECOGRAFIA

MAMOGRAFIA

Δ Sus

Ce trebuie sa stii Ce trebuie sa stii despre sanatatea sanilor

Δ Sus

Ce trebuie sa stiiDespre nodulii la san

Δ Sus

Tipuri de noduli

Ce trebuie sa stiiOrice nodul palpabil al sanului trebuie investigat nu numai prin palpare dar si prin ecografie, eventual mamografie. Pentru toate aceste suspiciuni este extrem de importanta prezentarea la medic si continuarea investigatiilor pentru a exclude o afectiune maligna si stabilirea tratamenului adecvat.

Nodulul moderat pana la foarte dureros la apasare, plat, cu tegumente livide, mai ales daca exista un traumatism in antecedente, poate fi un hematom.

Δ Sus

Ce trebuie sa stiiCe subiecte sa abordezi cu medicul tau daca descoperi ceva neobisnuit la san

Ce va face medicul? Iti va examina vizual sanii apoi iti va palpa tesutul acestora si axilele. Ajuta-l sa descopere ce ti s-a parut ca este neobisnuit. In urma consultatiei, medicul iti va pune un prim diagnostic. Fie ca ceea ce ai descoperit este normal, fie iti va recomanda si alte analize mai concludente sau sa mentii locul sub observatie atenta.

Ce sa intrebi medicul dupa consultatie?

Daca simti ca examinarea nu a fost concludenta si esti inca nelinistita, nu ezita sa te programezi la un alt medic specialist. Increderea in medic si in tratament este esentiala pentru ca tie sa iti fie bine. Daca banuiesti ca nu te afli in directia buna, cere si o alta opinie. Ca sa fii sigura ca esti bine.

Δ Sus

Ce trebuie sa stiiDespre cancerul la san

Cancerul la san poate fi depistat cu ani de zile inainte de a se manifesta clinic. Trebuie doar sa mergi regulat la control. Nu trebuie sa treci singura prin experienta consultului. Ia-ti prietena cea mai buna si mergeti impreuna. Asa veti afla amandoua ca sunteti bine.

Δ Sus